Verstelbare dumbells kopen – Hier moet je op letten

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
mm
rek met dumbells in sportschool linksboven

De rekken met alle gewichten aan dumbells, van klein naar groot op een rij, is een mooi gezicht in de sportschool. Maar het is onmogelijk om al die halters zelf in huis te halen om thuis te trainen. Gelukkig zijn er verschillende verstelbare dumbells die je kunt kopen waarmee je de gym naar je eigen huis haalt.

Of je nu wat extra bicep curls, een shoulder press of squats met gewicht wilt doen thuis, met verstelbare dumbells maak je het thuis fitnessen een stuk makkelijker. In dit artikel leg ik je uit wat verstelbare dumbells zijn, hoe ze werken en waar je op moet letten als je deze online gaat kopen.

Dit zijn verstelbare dumbells

Verstelbare dumbells zijn fitnessmaterialen waarmee je zelf het gewicht van je halter kunt bepalen. De dumbell bestaat standaard uit een lege handgreep waar je vervolgens aan beide zijden schijven van bepaalde gewichten op kunt schuiven. Zo stel je zelf het ideale gewicht in voor de fitnessoefening die je wilt doen.

De meeste verstelbare dumbells werken op deze manier en worden standaard geleverd met een reeks aan gewichten. De bijbehorende schijven variëren van 0,5 kilogram tot soms wel 5 kilogram per stuk. Van ieder gewicht zijn er twee schijven, zodat je halter altijd in evenwicht is.

Vind je het nou een gedoe om steeds schijven erop te schuiven en er weer af te halen? Dan is er tegenwoordig ook een slimmere, maar wel iets duurdere, oplossing waarbij alle gewichten in een houder zitten waarbij je met een draai aan de hendel eenvoudig het gewicht wijzigt.

verstelbare dumbells met schijven gewichten

Hier moet je op letten

Waar moet je op letten als je verstelbare dumbells wil kopen? Uit eigen ervaring kan ik je de volgende aandachtspunten meegeven.

#1 Online bestellen

Het online bestellen van je verstelbare dumbells zorgt ervoor dat er al iemand anders vóór jou een work-out heeft gedaan. Een pakket met een halter en de verschillende schijven met gewichten kan al snel 30 tot 40 kilo wegen.

Houd er dus rekening mee als je het pakket in ontvangst neemt dat het echt zwaar is. En een complimentje voor de pakketbezorger is dan ook niet overbodig.

#2 Bereken het juiste gewicht

Voordat je thuis aan de oefening begint, moet je voor jezelf het juiste gewicht bepalen. Je kunt het beste beginnen met de zwaarste schijven er eerst op te schuiven, zodat je van het midden naar de buitenkant van zwaar naar licht gaat. Dit zorgt ervoor dat je dumbell het best in evenwicht is en je een stabiele oefening kunt doen.

Let er op dat het handvat zelf ook gewicht is! Dus als je een oefening wilt doen met 8 kg gewicht en je hebt schijven van 3, 2, 1 en 0,5 kilo, dan kijk je eerst wat de handgreep weegt en pas dan bereken je de schijven die erbij moeten. Stel dat het handvat 1 kilo weegt, dan heb je nog 7 kilo nodig. Dat kun je bereiken door de schijven van 2x 3 kg en 2x 0,5 kg erop te schuiven, of 2x 2 kg + 2x 1 kg + 2x 0,5 kg.

Vind je het nou maar gedoe om lastige rekensommen te maken? Dan kun je ook bepalen om alleen te kijken hoeveel gewicht je op het handvat schuift. Het is dan wel handig om dat gewicht voor jezelf op te schrijven en steeds op dezelfde manier te blijven rekenen.

#3 Bevestig de schroefsluiters op de juiste manier

De meeste verstelbare dumbells hebben een schroefsluiter (een soort grote moer) om de gewichten aan beide kanten vast te draaien. Je kunt die er op twee manieren opschroeven. De beste manier is met het rubbertje tegen de schijven aan. Op die manier kun je de schroefsluiters goed vastdraaien.

Tip: Maak de schroefsluiters goed vast. Elke oefening opnieuw. Want je wilt niet hebben dat de gewichten er tijdens de fitnessoefening afglijden en misschien wel op je tenen vallen of je vloer beschadigen. Het is vrij normaal dat de schroefsluiters gedurende het bewegen wat losser komen te zitten. Daarom voor elke oefening weer even aandraaien!

#4 Wees in evenwicht en koop er direct twee

Op één been kun je niet staan luidt het gezegde, en met één dumbell doe je geen lekkere work-out thuis. Geloof me, ik was zelf ook zo zuinig om met één verstelbare dumbell te beginnen, maar al snel besloot ik om er een tweede bij te kopen. Het is dan toch net wat meer in evenwicht en je kunt meer verschillende oefeningen doen.

Bijkomend voordeel van twee dumbells: je kunt de gewichten van die tweede ook op die eerste schuiven, waardoor je één halter extra zwaar kunt maken. Ideaal als je ‘m bijvoorbeeld gebruikt als gewicht om te squatten, met de dumbell geklemd tussen je handen en tegen je borst aangedrukt.

Waar verstelbare dumbells online kopen?

De echte fitboys en fitgirls hebben een setje dumbells thuis liggen. Of is het nu is omdat de sportschool op bepaalde dagen of tijden gesloten is, of dat je tussen de bezoeken aan de gym nog wat extra work-outs wilt doen, met je eigen verstelbare halters heb je de sportschool altijd in huis.

Zijn verstelbare dumbells iets voor mij?

Het antwoord op de vraag of verstelbare dumbells iets is voor jou, is vrij simpel. De halters zijn namelijk geschikt voor zowel beginners als voor ervaren sporters.

Voor beginners is het een makkelijke manier om fitnessoefeningen met halters te proberen. Voor de ervaren sporters is het een manier om op ieder moment de spieren te prikkelen met (extra) beweging.

  • Ieder gewenst gewicht mogelijk

  • Je kunt altijd thuis sporten

  • Eenvoudige tool om je hele lichaam te trainen

  • Geschikt voor beginners en ervaren sporters

  • Duurzaam product en gaat lang mee

Prijzen

De prijzen van verstelbare halters variëren van 34,95 tot 199 euro. Er zijn exemplaren van boven de twee honderd euro, maar dat is net als met auto’s: er zijn altijd duurdere modellen.

De meeste dumbells in de genoemde prijsrange voldoen om thuis je hele lichaam te kunnen trainen.

Online kopen

Verstelbare dumbells kopen? Laat ze lekker thuis bezorgen, dus koop ze online. Dat scheelt je weer een hoop gesjouw met een zwaar pakket.

Ik bestel mijn fitnessmaterialen altijd via bol.com. Dan weet ik dat ik krijg wat ik verwacht en de verzending is gratis (vanaf 20 euro).

Andere online adressen zijn onder andere Helisports.nl, Coolblue.nl en Fitshop.nl.