Padel racket kopen?

Ontdek de 3 typen rackets en maak de juiste keuze voor jouw aankoop

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
mm
man met padel racket

Naast fitness ook nog wat aan cardio doen? Dan is padel een leuke sport om flink wat calorieën te verbranden! Voordat je aan padel begint, is het goed om je te oriënteren op de juiste materialen. Welk padel racket moet je kopen? Wat is het verschil tussen de verschillende padel rackets? En heb je een speciale bal nodig of kun je ook gewoon een tennisbal gebruiken?

In dit artikel laat ik je zien welke padel rackets je kunt kopen en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Wat is padel?

Padel is een balsport met een racket en lijkt op een kruising tussen tennis en squash. Het spel wordt altijd gespeeld met 4 personen en er is een speciaal veld voor nodig: een padelbaan. Zo’n baan is standaard 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door vier wanden die gebruikt mogen worden tijdens het spel.

Doordat de wanden van het veld onderdeel zijn van het spel, is kracht niet per definitie nodig om padel te kunnen spelen. Dit maakt dat het spel voor een brede groep mensen toegankelijk is. De puntentelling van padel is hetzelfde als bij tennis: 15, 30, 40, game, set en match.

De sport padel is groot geworden in Spanje en wint ook in Nederland aan populariteit. Om deze sport te kunnen beoefenen heb je een padelracket en een padelbal nodig. De rackets zijn relatief dik (circa 3,5 cm) en zijn kenmerkend door de gaten die erin zitten. Hoe dikker het racket is, hoe harder je de bal kunt raken.

Aan een padelracket zit een touwtje bevestigd dat je verplicht om je pols moet doen. De rackets hebben verschillende gewichten en vormen.

Wat is het verschil tussen de padel rackets die je kunt kopen?

Er zijn globaal genomen drie verschillende typen (vormen) padel rackets te koop. Hieronder leg ik uit wat het verschil is tussen de padel rackets.

  1. Rond – Bij ronde rackets ligt de ‘sweet spot’ in het midden en wordt het gewicht ervan rondom de pols verdeeld. Het padel racket is daarmee erg wendbaar en het is relatief makkelijk om de bal goed te raken.
  2. Druppel – Rackets in de zogenaamde druppelvorm (ook wel traanvorm genoemd) hebben een sweet spot die iets hoger ligt. Daarmee heb je meer kracht om de bal te slaan dan bij het ronde racket. De druppelvorm zit tussen het ronde racket en de diamantvorm in.
  3. Diamant – Het racket in een diamantvorm heeft de sweet spot helemaal bovenin zitten. Het is daarmee lastiger om een padelbal goed te raken. Het zorgt er echter wel voor dat je meer kracht en snelheid achter de bal kunt geven.

Welk padel racket moet ik kopen?

De keuze welk padel racket je moet kopen hangt af van je niveau, je speelstijl en je persoonlijke voorkeur.

Beginner – Sta je op het punt om te beginnen met padel of heb je al het al eens geprobeerd en wil je nu een eigen padel racket kopen? Dan kun je het beste gaan voor een rond racket. Dit type is erg wendbaar doordat de sweet spot zich in het midden van het racket bevindt. Het is daardoor een ideaal racket voor beginners.

Gevorderd – Is padel voor jou geen nieuwe sport meer en heb je het redelijk in de vingers? Dan is het tijd om een stapje verder te gaan en te kiezen voor een druppelvormig racket. Daarbij ligt de sweet spot een stuk hoger en kun je meer kracht meegeven met de ballen die je slaat.

Expert – Ben je een pro en wil je zoveel mogelijk kracht en snelheid meegeven aan de bal? Dan kun je het beste kiezen voor een diamantvormig racket. Dit type racket is doorgaans ook een stukje zwaarder (waardoor je meer kracht hebt om te slaan), maar maakt het ook lastiger om te hanteren.

Welk padel racket je gaat kopen bepaal je uiteraard zelf. Wil je beginnen met padel dan raad ik je aan te kiezen voor het lichte racket in de meest ronde vorm. Bekijk hier het aanbod padelrackets bij bol.com.

Tip: Koop je een padel racket? Scoor dan ook direct een padel racket tas om je nieuwe aankoop handig en netjes te vervoeren.

Kan ik een tennisbal gebruiken voor padel?

Een padelbal lijkt sterk op een tennisbal. Een veelgehoorde vraag is daarom ook of een tennisbal te gebruiken is voor padel. Het antwoord is echter nee, want er is wel degelijk een verschil.

Een padelbal heeft namelijk een lagere atmosferische druk per vierkante centimeter dan een tennisbal. In feite is de tennisbal harder ‘opgepompt’ dan een tennisbal. De lagere druk van een padelbal zorgt ervoor dat de bal een lagere snelheid heeft.

Je kunt dus wel een tennisbal gebruiken mocht je de padelbal vergeten zijn, maar voor een ideaal potje padel neem je een officiële padelbal mee naar het veld.

padelballen met padel rackets tegen net aan