Fitness schoenen kopen de moeite waard?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
fitness schoenen op fitness mat met barbell en gewichten

Het klinkt als een mooi marketingverhaal dat je voor elke sport weer een andere schoen nodig hebt. Zo zijn er natuurlijk voetbalschoenen met noppen, golfschoenen met spikes en hardloopschoenen met vering. En er zijn ook fitness schoenen, maar is het de moeite waard om die te kopen? Of is het echt gewoon een slimme truc van merken als Nike, Adidas en Under Armour om daar sneakers voor te ontwerpen en zo meer te verkopen?

In dit artikel laat ik je zien wat mijn ervaringen zijn met speciale schoenen voor fitness en deel ik met je mijn grootste fout.

Mijn grootste fout met fitness schoenen

Toen ik mijn eerste stappen in de fitness zette, wist ik nog heel weinig van work-outs, goede voeding en het gebruik van de juiste materialen. Pas later onder begeleiding van diverse top personal trainers heb ik veel geleerd over deze tak van sport. Ik neem je mee naar mijn eerste keer.

Wat trek je aan als je voor de allereerste keer gaat trainen in een sportschool? Een sportbroekje en een shirt had ik wel, maar welke schoenen trek je aan? Kom ik weg met sportschoenen die eigenlijk gewoon sneakers zijn voor normaal dagelijks gebruik?

Ik had een ander idee, want ik liep regelmatig hard. Daarvoor had ik dure hardloopschoenen van Nike gekocht van zo’n 140 euro. Die liepen echt prima en zagen er flitsend uit. Dus ik besloot om met die blitse hardloopschoenen te gaan trainen.

Mijn fitness work-outs op hardloopschoenen heb ik jarenlang volgehouden. Ik zag geen reden om andere schoenen aan te schaffen, want hardlopen deed ik inmiddels niet meer en die schoenen sleten dus ook niet echt.

Toen ik startte met een personal trainer werd ik pas voor het eerst gewezen op het schoeisel onder mijn voeten. Mijn trainer raadde mij aan om speciale fitness schoenen te kopen.

Ik vond het maar onzin, omdat die schoenen toch goed zaten en al prijzig genoeg waren. Totdat ik me liet verleiden om alsnog fitness schoenen te kopen…

Wat een verschil was dat! Waar ik bij zware squats enorm stond te zwalken met mijn voeten, bleef ik nu gewoon stevig stilstaan tijdens de hele oefening. Ook bij split squats en dumbell curls stond ik veel steviger met mijn fitness schoenen. Hieronder leg ik uit hoe dat komt.

split squats oefening met fitness schoenen aan

Wat doen fitness schoenen?

Hoe werken fitness schoenen dat ze zoveel stevigheid geven? De truc van een fitness schoen is de enorm vlakke en vrij stugge zool. Met name het gedeelte bij de voorkant van je voet en je hak is veel breder dan bij normale schoenen.

Deze brede stukken vergroten het oppervlakte van je schoen dat contact heeft met de vloer. Dat in combinatie met de stugge zool, bijna net zo buigzaam als een houten plank, maakt dat je heel stevig staat.

Bovendien hebben fitness schoenen een vrij dunne zool, zodat de kracht die je zet makkelijk over te brengen is naar de vloer waartegen je je afzet. De dunne zool brengt jou ook dichterbij de grond, wat de stabiliteit van de oefening bevordert.

Wat verder een belangrijk verschil is met bijvoorbeeld hardloopschoenen, is de richting van de bewegingen die je maakt. Met hardlopen wil je uiteraard vooruit bewegen, terwijl je met fitness juist behoefte hebt aan zijwaartse stevigheid als je intensieve krachtoefeningen doet.

De binnenkant van de fitness schoenen zijn overigens soft genoeg om het dragen van de stugge schoen wel weer comfortabel te maken. Naast de stabiliteit en stevigheid van de schoenen, zijn de meeste varianten gemaakt van luchtdoorlatende stof aan de bovenzijde. Dit zorgt ervoor dat je boel goed geventileerd wordt als je een flink zware work-out doet. Wel zo fijn voor jezelf en je medesporters als je geen stinkvoeten krijgt ;-).

Waar je op moet letter bij het kopen van fitness schoenen

Sta je op het punt om fitness schoenen te kopen? Dan is het goed om op de volgende zaken te letten:

  • Pasvorm: Zorg dat de schoen goed om de vorm van jouw voet sluit. Zeker bij zware fitnessoefeningen wil je niet dat je voet gaat schuiven. Stabiliteit is heel belangrijk, dus koop de fitness schoen niet te ruim. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk dikke(re) sportsokken gebruikt. Pas de schoenen dus altijd met de sokken die ook tijdens het sporten gebruikt.
  • Dikte van de zool: De kracht die je bijvoorbeeld zet bij een zware deadlift of hexbar squat, moet met zo min mogelijk weerstand overgebracht worden op de ondergrond waarop je staat. Je hebt dus baat bij een dunne zool en niet zo’n dikke, zachte zool zoals ik had met mijn hardloopschoenen. Kijk ook of je voldoende zijwaartse stevigheid hebt met de zool.
  • Uiterlijk: In de meeste sportscholen blijft het toch een beetje zien en gezien worden. Niet zo gek, want je werkt er misschien aan je conditie maar ook vooral aan je fysiek en aan je uiterlijk. Je wilt dus goed voor de dag komen, maar dat is geen reden om met heel hippe sneakers te gaan trainen (zoals ik met m’n blitse hardloopschoenen…). Gelukkig hebben merken als Nike ook door dat het uiterlijk van een fitness schoen belangrijk is en bieden ze een hele range flitsende trainingsschoenen aan.

De eerste keer staan of lopen met fitness schoenen aan kan vreemd aanvoelen. Door de vlakke zool is het alsof je met een stoeptegel onder je voet loopt. Dat lijkt vreemd, maar je went er snel aan. Zeker wanneer je de voordelen ervan ervaart bij het doen van je oefeningen.

deadlift met fitness schoenen

Prijzen

De kosten voor goede fitness schoenen van gerenommeerde merken liggen grofweg tussen de 50 en de 150 euro per paar. In de uitverkoop kun je de topmerken ook voor vier tientjes wel verkrijgen.

Mijn favoriet zijn de Metcon 6 fitness schoenen van Nike. Met een prijs van 129,99 euro liggen ze aan de bovenkant van de range, maar heb je kwalitatief wel een heel goed en duurzaam product.

paar nike fitness schoenen wit met zwart logo

Fitness schoenen ook voor thuis kopen?

Het klinkt misschien raar: fitness schoenen voor thuis. Nu hoef je ze niet speciaal voor thuis te kopen, maar als je als echte fitboy of fitgirl thuis al materialen hebt als verstelbare dumbells, een bankje of een fitness elastiek, dan zijn goede fitness schoenen ook geen overbodige luxe.

De voordelen van de trainingsschoenen gelden thuis natuurlijk ook! Voor het stabiel en daarmee correct uitvoeren van je oefeningen zijn fitness schoenen zeker aan te raden.

Conclusie

De grootste fout die ik gemaakt heb met fitnessen is jarenlang (!) met mijn hardloopschoenen in de sportschool rondgelopen te hebben.

Hardloopschoenen zijn gemaakt om de klappen op te vangen bij iedere stap die je op het asfalt op de loopband maakt. Bij een voorwaartse beweging. Fitness schoenen daarentegen zijn ontworpen om stabiel en stevig op de grond te staan. Met een dunne zool waardoor de kracht vanuit je benen en voeten zo efficiënt mogelijk naar de grond wordt geleid. En met een brede zool die je voeten ook bij zijwaartse krachten stil en stabiel op de grond houden.

Met de juiste schoenen voer je de oefeningen beter uit en verklein je daarmee de kans op onnodige blessures.

Als ik de informatie uit dit artikel zelf jaren geleden al had kunnen lezen, dan weet ik zeker dat ik één ding anders had gedaan: Dan was ik direct online fitness schoenen gaan kopen. Zodat ik vanaf dag 1 goed voorbereid in de gym kwam. En niet op mijn blitse hardloopschoenen.