Fitness elastiek voor thuis kopen – Welke moet ik hebben?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
mm
fitness elastiek voor thuis opgerold op fitness matje

Om thuis of op reis ook te kunnen sporten is een fitness elastiek onmisbaar in je uitrusting, maar welke moet je kopen? Het internet staat vol met elastieken en weerstandsbanden in allerlei kleuren. In dit artikel zet ik de verschillende varianten op een rij en help ik je de keuze te maken welk fitness elastiek voor jou het meest geschikt is. Ook kom je erachter wat de verschillende kleuren elastiek betekenen.

Waarom een fitness elastiek voor thuis kopen?

Wil je afvallen en strak getraind de zomer in of wil je gewoon continu aan je shape blijven werken en je goed voelen? Wat je reden ook is, fitnessoefeningen doen blijft niet alleen beperkt tot de sportschool.

De meeste sporters hebben thuis wel een setje verstelbare dumbells en verschillende fitness elastieken liggen. Zodat je ook blij slecht weer of een gesloten gym gewoon thuis kunt blijven trainen.

Het voordeel van een of meerdere weerstandsbanden is dat je er veel verschillende oefeningen mee kunt doen. Zo train je ook thuis of op reis elke spiergroep. En door het compacte formaat (het weegt amper iets!) neem je het makkelijk mee in je koffer op vakantie of een weekendje weg.

 • Je traint er bijna elke spiergroep mee

 • Compacte materialen en lichtgewicht

 • Voor beginners en ervaren sporters

 • Makkelijk op te bergen of mee te nemen

 • Overal te gebruiken

Hoe werkt een fitness elastiek?

Om uit te kunnen leggen hoe een fitness elastiek werkt, is het eerst goed om te weten dat er twee typen zijn: met en zonder handvat.

Weerstandsbanden zonder handvat

weerstandsband zonder handvast vastgehouden door man

De variant zonder handvat is als het ware een groot postelastiek. Maar dan groter, breder en sterker. Het is een vrij brede, rubberen weerstandsband die een gesloten cirkel vormt.

Je kunt deze elastieken goed gebruiken om je bestaande oefeningen zwaarder te maken of door met het elastiek zelf losse oefeningen te doen. Goede oefeningen om te doen zijn die waarbij je de weerstandsband om je enkels of knieën doet en stappende bewegingen naar links of rechts maakt.

Je kunt de band ook ter hoogte van je knieën bevestigen (mogelijk een paar keer dubbel) en dan air squats doen. Probeer hierbij je knieën naar buiten te drukken. Deze oefening maakt je squats een stuk zwaarder en is goed voor je billen (maar dat zal je ook wel voelen;).

Elastieken met handvat

elastiek met handvat vastgeklemd onder voet

Daarnaast heb je fitness elastieken met handvaten. Dit zijn weerstandsbanden met aan beide uiteinden een handvat. Vaak is er ook nog een extra element waarmee je ‘m aan een deur kunt bevestigen.

Dit zogeheten deuranker bevestig je in het midden van je elastiek. Open de deur op een kier, doe het deuranker op de gewenste hoogte door de opening en sluit de deur weer goed dicht.

Een oefening die je met dit fitness elastiek goed kunt uitvoeren is de cable fly. Daarbij sta je licht voorovergebogen en beweeg je de armen op borsthoogte van zij naar voren. Zorg er daarbij voor dat je de borstspieren goed aanspant, alsof er een appel tussen je borsten zit die je stevig wilt vastklemmen.

Tip: Gebruik het deuranker alleen bij stevige deuren en en let op de richting waarin de deur opengaat. Het beste kun je zelf aan de kant gaan staan waar je de deur naar jezelf toe dichttrekt. En heb je huisgenoten? Waarschuw ze even dat ze niet de deur plotseling openen als jij net met een oefening bezig bent. Je wilt namelijk niet hebben dat je net kracht zet en de spanning ineens wegvalt door een deur die wordt geopend.

Een andere makkelijk uit te voeren oefening is waarbij je op het elastiek gaat staan. Laat het elastiek van links naar rechts onder je voeten doorgaan en pak met elke hand een handvat vast. Op die manier kun je goed bicep curls of hammer curls doen.

Dit betekenen de kleuren van een fitness elastiek

Alle fitness elastieken hebben een kleur, maar wat betekenen die kleuren precies? De kleur geeft de mate van weerstand en daarmee dus de zwaarte van het fitness elastiek aan.

Doorgaans zijn de kleuren als volgt opgebouwd, van licht naar zwaar:

 • Geel (licht)
 • Oranje
 • Rood
 • Groen
 • Blauw
 • Zwart (zwaar)

Let op: Bij sommige merken is rood de op-één-na-zwaarste. Er is geen universele kleurcode voor de zwaarte van het fitnesselastiek, dus lees goed de beschrijving van het product dat je gaat kopen.

Zo bepaal je de zwaarte om thuis te trainen

Heel eerlijk: het is moeilijk om thuis van achter je computer of met je telefoon in de hand te bepalen welke zwaarte aan fitness elastieken jij nodig hebt en moet kopen. Gelukkig komen de meeste weerstandsbanden in sets van 5 verschillende zwaartes.

Meerdere kleuren en dus meerdere zwaartes in een setje betekent dat je zelf kunt uitproberen wat je aan kunt. De fitness elastieken met handvat bieden daarnaast ook de mogelijkheid om meerdere kleuren te combineren. Zo kun je makkelijk steeds een stapje zwaarder trainen en als je voor extreem gaat, kun je ze zelfs alle 5 tegelijkertijd gebruiken.

Koop je een losse weerstandsband, zo’n gesloten elastiek met dikke band? Kies dan eerst voor een lichtere variant, ook als je al langer traint. De zwaarste elastieken (rood of zwart) zijn echt zwaar.

Met een elastiek werkt het altijd als volgt: hoe verder je ‘m uitrekt, hoe meer spanning erop het elastiek staat en hoe zwaarder het wordt. Je bepaalt de zwaarte van je oefening dus aan de hand van de kleur elastiek, de mate waarin je ‘m uitrekt en natuurlijk het aantal herhalingen (reps) dat je de oefening doet.

fitness elastiek voor thuis zwaarte groen

Welk fitness elastiek voor thuis moet ik kopen?

Welk fitness elastiek voor thuis of op reis je moet kopen, bepaal je uiteraard zelf. Of je nu een beginner of gevorderde bent in fitness, de weerstandsbanden zijn ideaal voor iedereen die thuis of onderweg wil kunnen trainen.

Hieronder zie je de 3 best beoordeelde fitnesselastieken voor thuis die je bij bol.com kunt kopen.

#1 TLOG | Fitness sport elastiek set

Bekijk product op bol.com

#2 Workout Gear | weerstandsbanden set (5 stuks)

Bekijk product op bol.com

#3 JustBuy | Fitness bands

Bekijk product op bol.com

Staat jouw favoriet hier niet tussen? Check dan ook eens het aanbod bij Body & Fit.